Case Study Hunger Appeal North-East Region

“We are displaced due to recent conflicts our life is at risk, and we are affected by the recent economic disaster” says Mr. Wali Mohammad a 42 years old man with 9 children in Kunduz Province. North east zone Afghanistan.

Caption: Mr. Wali Mohammad during the case study interview with OCHR project team in Kunduz-Afghanistan.

Project Name: Humanitarian Assistance to Conflict and Drought Affected IDPs in Kunduz and Kabul Provinces. (Hunger Appeal).

Donor Organization: Christian Aid-Afghanistan.

Implementing Partner: OCHR (Organization for Coordination of Humanitarian Relief).

Date and Address: Jan 30, 2022 (Amin Abad Village of Kunduz City-Afghanistan).

North Region Kunduz- Afghanistan:

All answers provided by the beneficiary are recorded as direct quotes with extra supporting documents (Photos).

Mr. Wali Mohammad one of the local residents of Anaq District of Talqan Province, who is currently displaced to Amin Abad Village of Kunduz City, being the father of ten children. 5 of which are disabled he is faced with crises food insecurity IPC phase 4+.” With a very poor economic condition, our life is at risk and we are affected by the recent economic disaster/conflicts” he says.  He has answered to some of our questions as follows;

1. What is your name and age? (children, social and economic profile etc).

Answer 1: My name is Wali Mohammad, and I am 42 years old. I am originally from Anaq District of Talqan Province. But currently displaced here to Amin Abad Village of Kunduz City. I have ten children including seven daughters, and three boys, there are 12 members in my family and we live in crises with a very poor economic condition, our life is at risk and we are affected by the recent economic disaster.

2. What is the name of the village where you live?

Answer 2: I currently live in Kunduz City in Amin Abad Village of Kunduz province.

3. Please describe the difficulties you are facing?

Answer 3: We are faced with serious economic problems, I have disabilities in my family, my sons five of them are disable. having no food, and no money in our home we have been starving for weeks and I am jobless.

4. How does that make you feel?

Answer 4: I am completely hopeless, and disappointed. I am depressed and I feel terrible as my children are hungry and haven’t eaten sufficient food for days.

5. Are you concerned about/ affected by current situation, hunger, winter etc.? if yes, why and how?

Answer 5: Of course, hunger, the Cold winter and crises, and having no money for treatment has caused us to face with crises and we are all suffering from depression.

6. How have you been trying to support your family in these difficult times?

Answer 6: I couldn’t support my family I am a daily wager rarely I can find a job and most of the times there is no job at the market, I just pray to Allah Almighty.

7.How have you helped your family in this critical situation?

Answer 7: I went for a way to the Ragh district of Badakhshan province to find a job but there were no employment or daily wage jobs as well so I came back with no money in my pocket.

8. How has the project helped? (where relevant and if assistance is received)

Answer 8: Till date We haven’t received any aides, and if we receive any assistance it will for sure make our life better and we will give our feedback then. The proposed assistance which you are taking about will really help us, my children will no longer feel hungry, and we will be really happy from OCHR/CAID.

9. What are your hopes for the future?

Answer 9: I hope for my five sons to get healthy and we all are dreaming for a better life with sufficient food in our home, and educational opportunities (school) for my children.

10. What do you expect from the Humanitarian Society (NNGOs-NGOs) and humanitarian aid providers?

Answer 10: I request the Humanitarian Society (NNGOs-NGOs), to help my cure my disable sons and I request them to please provide poor Afghan families with sustainable assistances and aids food Items, Cash, and NFIs.

11. What Kind of assistance (s) would you like to receive?

Answer 11: Sustainable Food assistances, and Unconditional Cash even if in small scale can really help us survive the current disaster. And for long term interventions we expect employment opportunities, and wellbeing small scale projects.

12. If you have a problem in your community who do you talk to?

Answer 12: In case of any problem in our community and neighborhood we refer to the Head of our CDC, or Imam of the nearby Masjid.

13. How would you like to provide feedback on the assistance you are receiving? Which systems do you trust? Which systems do you not trust? Don’t prompt – wait for answer. Answer 13: We are not in a situation to complain about the assistance as we have not received any aids, whatever assistance we receive we will be happy with.

14. Which systems would you like to be available to the community to report serious issues, such as violence against women, corruption or bad behavior of NGO staff? Which systems do you trust? Which systems do you not trust?

Answer 14: Currently we refer serious cases and report serious issues to the Wakil – e – Gozar, and Mula Imam of the Masjid, but we are looking for another better system, as the CDC and tribal Shura can better not down our problems on community level and raise the interest of the government.

15. What are the main barriers do you face to giving feedback? Don’t prompt – wait for answer.

Answer 15: Because the people in our neighbourhood bullies us and we are ashamed/embarrassed, so we cannot complain to anybody about our problems. And we just pray to Allah Almighty.

16. How would you like to receive information about the services you are receiving and the organization?

Answer 16: I would like to receive information about future aides, and services through NGOs direct staff not through Mula Imam, and through Wakil Guzar. As they are corrupted and they include their own families and relative in the distribution lists and there are some HHs, who are relatives of the Wakil Guzar and Mula Imam and have received the assistances multiple times even though they are not eligible and they are not poor, and they do not care about vulnerable, poor, at risk and hungry HHs like us who have no one to raise their voices to.

17. How would you like to hear about what we did with your feedback?

Answer 17: At first through NGOs, then through Wakil Guzar. And Mula Imam.

Thanks

Name: Wali Mohammad.

Address: Kunduz City.

Date: Jan, 30, 2022.

Translated by: Ahmad Taha Nesar.

Interviewed by: Dr. Nasir Ihsanmand. OCHR (Hunger Appeal Project Manager).